29 Ocak 2009 Perşembe

sakınılan göze gözlük...

karışığım, anlamsızım, şükretmekten uzağım...
neden mi??? işte cevabı...
salı günü Derin'i 2 yaş, göz muayenesine götürdük. derin'in yazılara, şekillerdeki ufacık renk farklılıklarına, oyuncak arabaların tekerleklerindeki marka logolarına kadar en küçük ayrıntıları farketmesi bende gözlerine dair hiçbir kuşkuya yer bırakmıyordu. öylesine dikkatli ve seçici ki bazen yanılıyordur diye düşünüp kendim kontrol ediyordum işaret ettiklerini ve her defasında bir kez daha şaşırıyordum haklılığını gördüğümde. ancak tüm bunlar onu göz muayenesine götürmemize engel değildi. gözlerinin yapısal olarak birbirine yakın olması nedeniyle çevreden zaman zaman "acaba gözlerinde kayma mı var" sorusuna cevap vermekten sıkılmam da değildi bizi muayene koltuğuna oturtan sebep. tüm aşıları, tetkikleri gibi gözü de kontrolden geçmeliydi. nitekim öyle de oldu...
salı günü, güle oynaya, özel bir hastanenin göz bölümünde herşeyden habersiz sıramızı beklemeye başladık. ve sıranın bize gelmesiyle bendeki heyecan maksimuma, derin'deki çocuksu coşku tavana vurdu. derin korktuğumun aksine son derece olgun davranarak sorunsuz bir şekilde muayeneyi atlattı hatta çok eğlendiğini bile söyleyebilirim. ancak sorun, sonuçla birlikte çıktı ortaya...
kızımın sağ gözündeki hassaslık nedeniyle "bişey çıkarsa kesin sağdadır" diye düşünmemin aksine sol gözünde astigmat çıktı. yani bulanık görme. ve 2 göz arasında görme derecesi olarak rakamsal bazda ciddi fark var.
"çocuğunuzun sol gözü, sağ gözüne oranla bulanık görüyor. bu tabiki onun görme kalitesini düşürmüyor. çünkü sağ gözde mükemmel bir görme var ve bu sol gözün açığını tolore ediyor. ancak gözlük kullanmazsa , sol gözdeki astigmat ilerleyecek ve göz tembelliğine neden olacak. fakat sizi tebrik ediyorum. bu yaşta hiçbir kuşkunuz olmadan çocuğunuzu kontrole getirip erken teşhisle bunu ortaya çıkarmamızı sağladığınız için. şimdi yapmamız gereken, Derinciğin hemen gözlük kullanmaya başlaması ve 3 ay sonra yine gözlük kullanmaya devam ederek sağ gözünü günde 2 saat kapatıp, problemli olan sol gözüyle görmeye alıştırılması. 1 sene bu şekilde kızınıza yardımcı oılursanız 1 senenin sonunda sol göz, sağ göz gibi mükemmel görmeye başlayacak. ancak siz böyle ağlarsanız kızınıza yardımcı olamazsınız. bunu, düzeltilemez bir kusur olarak görmeyin. çünkü tedavisi mümkün bir durumdan bahsediyorum. şimdi şu mendili alıp gözlerinizi silin ve şu suyu içip biraz sakinleşerek beni dikkatlice dinleyin...." dedi doktor ve aynı şeyleri bir kez daha anlattı. bende dinledim ağlamamı engelleyemeden. fırk fırık burnumu çekerek kızımı gözlükle hayal ettim ama doktorun söyledikleri de kulağımda..
uykusuz ve endişeli ve bi dolu soru işaretleriyle geçen gecenin sabahında kendimizi bu kez dünya göz hastanesinde bir doktorun karşısında bulduk. derinde yine aynı neşe. "heyooo doktor gözümüzün resmini çekecek"... benim kafamda tilkiler soru işaretleriyle boğuşuyor. ancak gecenin sonunda Derin'in o güzel, küçük vede masum yüzüne gözlükleri takıp bu resmi beynime kazıdım...
yine muayene... ve sonuç... sol gözde astigmat. ancak bu doktorun darbesi öldürücü. "derin ömür boyu gözlük kullanacak" dedi doktor. bu, tedavisi mümkün olan bir durum değil. "peki kapatma yapsak" diye araya girdim. zaten muayaneye başlamadan dünkü kontrolden ve sonuçlardan bahsetmiştim. ilk kez muayene oluyormuş gibi yapıp kandırmak istemedim doktoru. teşhis aynıydı ancak doktor kapatmanın bir sonuç vermeyeceğini söyledi. "ama erken teşhis, bunun bir önemi yok mu" dedim. sadece onu bu kadar küçük yaşta muayeneye götürdüğümüz için tebrik etti. sağolsun :( yinede en gerçekçi sonuç için 3 gün damla kullanıp, 3 günün sonunda gözlüğün (bu arada gözlük şart tabiki) kesin numarasını belirleyecek. cuma günü damlaya başlıyıp pazartesi doktorumuzla görüşeceğiz.
2 doktorun teşhisi de temelde aynı ancak sonuçları farklı. biri gören gözü kapatıp, diğerini aktifleştirerek zamanla problemli gözün problemini ortadan kaldırabileceğimizi söylerken, diğeri problemli gözün hayatına problemli olarak devam edeceğini söyledi.
ben ise kafamda bu söylemlerle boğuluyorum şimdi. gözlük konusunda mutabıklar, bende... hatta karar verdik eşimle birlikte muayene olup bizde en azından dinlendirici bile olsa gözlük kullanıp, kızımıza kendini hasta ve yalnız hissettirmeyeceğiz. peki ne zamana kadar???
bir doktora daha görünsek mi acaba diyorum???
bu konuda tecrübesi olan varmı?
görüşlerinizi merak ve endişeyle bekliyorum.

16 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Cok gecmis olsun. Benim bildigim goz tembelligi tedavi edilebiliyor, tembel goz aktiflestirilebiliyor. Yanlis hatirliyor olabirim diye nette aradim, GATA'nin sayfasindaki bilgiler de bunu dogruladi.

http://www.gata.edu.tr/cerrahibilimler/goz/HALK/goztembelligi2.htm

Gata'nin yanlis ya da eksik bilgi verecegini sanmam.

Insallah kisa surede gozu duzelir. Biliyorum herkesin derdi kendine buyuktur ama yine de sukredin, tedavisi olan, tehlikesi olmayan, gecici bir sure can SIkIntIsIndan baska bir seye sebep olmayacak bir durum. Tekrar gecmis olsun.

HülyArda dedi ki...

Canım,

Çok üzüldüm yazdıklarını okuyunca ama başımızdan geçen bir olay neticesinde söyleyebilirim ki erken doktora götürmekle çok iyi yapmışsın. Bundan 23 sene kadar önce annem abimi gözlerinde bir problem var düşüncesiyle aynı senin gibi doktora götürmüş. Göz tembelliğiymiş aynı şekilde ama doktor katarakt demiş, şimdi bekleyin bir şey olmaz 18 yaşına geldiğinde ameliyat olur katarakt alınır hiç bir şeyi kamaz demiş, oysaki göz yembelliğiymiş bir gözündeki... ve 18 yaşına kadar boşyere beklemişler daha da ilerlemiş ( bir doktor çok yanlış şeylere sebebiyet verebliyor). Askerliğini bile yapamadan geri geldi. Ve şimdi yapabileceğimiz hiç bişey yok. Gittiğimiz doktor seneler önce tek gözü kapatıp tembelleşen gözü çalıştırsaydınız şimdi o da en az diğeri kadar iyi görüyordu dedi. O yüzden bence sen ilk doktorun dediği yolu dene birkaç yerde daha duymuştum çünkü.
Çok geçmiş olsun.

funda dedi ki...

duygucum çok geçmiş olsun... ben de göz konusunda maalesef çok duyarlıyım ve tecrübeliyim sayılır. benim de sağ gözümde katarakt vardı ve 3-4 ay önce ameliyat oldum. benim de 7 yaşlarında gittiğim doktor sağ gözün tembel demişti ve kapatma yöntemini denemiştik bir süre.. ama daha sonra farklı bir sorun yüzünden kullandığım kortizonlar katarakta yol açmış. gözü çalıştırmanın önemli olduğunu biliyorum ben de ama neden 2 doktor da farklı şeyler söylemiş ki. ama 4-5 derece bozukluklarda bile artık lazerle gözlük kullanımı sonlandırılıyor. sonuçta astigmat da bir göz bozukluğu çözümü olmayan bir hastalık değil.
sakin ol olur mu , gözlük kullanan bir çok çocuk var, sağlıklı olsun da derincik varsın gözlük kullansın..
eğer istersen ben de kendi doktoruma sorup fikrini alabilirim bu konuda bakalım 3. bir doktor ne diycek.. sen üzülme ve üzüldüğünü ona belli etme .. öpüyorum..

benimkuzum dedi ki...

ben olsam bir doktora gösterirdim diye düşünüyorum , belki daha çok kafa karışıyor ama en doğru çözümü bulmak adına sevgilerimle

duygu dedi ki...

sevgili anne ve bebişi, hülyarda, fundacım ve benimkuzum,
öncelikle hepinize çok teşekkür ederim yorumlarınız ve ilginiz için. bende bu konuda nette araştırma yaptım ve sonuç göz tembelliğinin düzeleceği yönünde. umarım tatlılıkla geçiririz bu dönemi.
alıştım gözlük kullanma ve kızıma kullandırma fikrine.
iyiki varsınız...

Tanya's dedi ki...

Ben göz tembelliğinin gectiğini biliyorum..içini rahat ettirecekse ücüncü bir tavsiye al derim..ben gececeğine inanıyorum.

Cocukla Cocuk dedi ki...

Geçmiş olsun öncelikle ama üzülüp ağlama ne olur. Göz tembelliği konusunda ciddi bir tecrübem var kendimden ve kızkardeşimden.
http://www.cocuklacocuk.com/index.php/goz-tembelligi/ uzun uzun yazmıştım. benimki tedavi edilemedi ama o dönemde şaşılık tedavisi( kapatma ve makinalara bakma) gören kızkardeşimde epeyce bir düzelme oldu. 9 numara gözlüklerden 3-4 numaralara indi. Derin'in durumu nedir bilmiyorum tabi ama ben son zamanlarda göz tebelliğinin hep tedavi edilebildiğini okuyorum. O yüzden 2. doktora pek takılma derim. Önemli olan bu kadar erken yaşta teşhis edilmiş olması . Bu konuda tebrik ediyorum. İçini ferah tut.

Turkuaz Deniz dedi ki...

Duygu' cugum; lutfen cok uzulme. Burada o kadar cok gozluk kullanan minik var ki! Turkiye ile kiyaslanamayacak kadar fazla... Dilerim hersey gonlunce olur...

duygu dedi ki...

sevgili çocukla çocuk,
verdiğin linki okudum. çok geçmiş olsun sanada. bende araştırdım bunun tedavisi mümkünmüş. içim çok rahatladı.
teşekkürler ilgin için.

duygu dedi ki...

turkuaz denizcim,
benim endişem aslında gözlük kullanmasından ziyade, bu kadar küçük yaşta onu gözlük kullanmaya nasıl alıştıracağım konusunda. çünkü çorap, toka vs. aksesuarlarda bile zaman zaman zorlanıyorum. ama bulucaz bir çaresini işte, zaten bende başlıycam gözlük kullanmaya belki bunun bir etkisi olur. teşekkürler yorumun ve ilgin için.

Adsız dedi ki...

Çok geçmiş olsun Duygu.Ne hissettiğini tahmin edebiliyorum,netice de ters bir durum var ortada buna üzülmen bir tarafa,bir de nasıl gözlük kullanacak çok küçük diyorsun.Ama gerçekten şükretmelisin.Arkadaşların da tecrübelerini dikkate almanı tavsiye ederim.Tecrübe en güzel tesellidir bence.Canını sıkma,3.doktor görüşü bence de içini rahatlatır.Ve benim de içime kurt düştü,kızımı göz muayenesine götürmeli miyim acaba?şu an 19 aylık.

Primarima dedi ki...

Canım aynı durum bende var ,benim her iki gözümde astigmatlı sana nasıl gördüğümü söyleyeyim mi...uzağı bulanık görüyorum.Mesela uzakda bir A harfi var değilmi, sanki iki a harfi üstüste binmiş gibi duruyor.Orta okuldayken başlamışdı bende Derin için çok erken.Ama gözlük takması gerçekden şart çünkü bu durum baş ağrısı yapar,benim gibi çift görme yapar,gözde ağrı yapar.Derinin bu ağrıları çekmesi daha kötü olur.Astigmatli gözlerin gözlükleride daha farklı yapılır.İyiki erken gitmiş ve öğrenmişsin...Gözlük kullanmasına gelince tabiki zor bişey nasıl alışacak, daha çok küçük.Sanırım arkası lastikli olanlardan alacaksınız.Bana kalırsa bir doktora daha görünün sorun belli sonuç değişmez, ama olsun.Ve onunla aynı anda sizde takın numarasız bir gözlük ki aa annem babamda takdı diyebilsin kendini tuğaf hissedip yadırgamasın:(

duygu dedi ki...

şahane...
bence 2 yaşını bekle. ay olarak tam doldursun. çünkü bu dönemde çocuklar her ay, bir öncekine göre oldukça ilerlemiş oluyorlar. muayene esnasında daha rahat edersin. ama mutlaka götür. biz hiçbir sorun olmadığı halde rutin kontrol olarak gittik ve sorun olduğunu öğrendik.
sevgiler...

duygu dedi ki...

primarimacım,
sanada çok geçmiş olsun canım. benim taşıdığım endişe işte tam olarak bu. gözlük kullanması zor bir aksesuar çünkü. tabiki bizde kullanıcaz eşimle. hatta kapatma döneminde de ona eşlik edicez. hepimiz sağ gözümüzü kapatıcaz. napalım birlikte aşıcaz bu durumu inşallah.

Primarima dedi ki...

Duygu;bu kapatma işleminin zor olduğunu söylemek istiyorum.Önceden denede bak.Benim göz retinası çizilmişdi ve gözümü 1 hafta kadar kapattım.Çok zorlandım ki düşün 30 yaşındayım.Derin nasıl kapatacak bunu yapmak şartmıymış?
Bi kere denge bozuluyor bir göz kapanınca 2 yaşında bir çocuk kıpır kıpır dur desen durmaz yavaş desen yavaşlamaz.Bir doktora daha danısıcak olursan sor mutlaka bu kapatma işlemi gerçekden işe yararmı?
İçini sıkmak istemiyorum eğerki seni sıkıyorsam mutlaka söyle ama yaşadığım bir şeyi aktarmadanda duramıyorum.Kapatmak gerçekden bunaltıcı olabilir Derin için :(

duygu dedi ki...

ebrucum biliyorum çok zor... ama napalım başa gelen çekilir işte. herşey pürüzsüz bir dünya görüntüsü için. ben şimdi acaba diyorum Derin beni nasıl görüyor? gözü düzelince ya beni tanımazsa :)